Genomineerden 2024

De jury heeft de volgende 3 kandidaten genomineerd voor de titel ‘MVO Manager van het Jaar 2024’ (met toelichting van de jury):

Wendeline Besier (Programma Directeur Duurzaamheid, Dura Vermeer Divisie Infra)

Wendeline werkt nu al zo’n 18 jaar aan verduurzaming van de bouw-, infra- en technieksector. Sinds januari 2022 als Programmadirecteur Duurzaamheid van de Divisie Infra van Dura Vermeer. Ze is ambitieus en sterk in haar rol. Ze heeft veel aandacht voor verduurzaming van de sector en het betrekken van alle ketenpartijen bij deze opgave. Een voorbeeld is haar initiatief om een duurzame impact strategie te ontwikkelen samen met een brede groep van ketenpartners waarin concrete bouwstenen worden benoemd hoe de infrasector in Nederland duurzamer kan worden.

Dura Vermeer wordt gezien als duurzame koploper in de sector. Ze is mede-initiator van de Net Zero strategie van het bedrijf, een ambitieus programma dat in 2023 is gelanceerd met als doel om 50% CO2 reductie te behalen in 2030 (tov 2022). Belangrijke andere thema’s waar ze haar tanden in zet zijn het strategisch programma Natuurinclusief en Klimaatadaptief en de verduurzaming van beton.


Jan Peter Niezink (MVO Manager, ’s Heeren Loo)

Jan Peter is MVO Manager bij zorginstelling ’s Heeren Loo. Al 10 jaar werkt hij aan de verduurzaming van deze organisatie, waarvan de afgelopen vijf jaar als ‘Programmamanager Duurzaam Ondernemen’. Sinds deze maand is hij ‘MVO Manager’ omdat duurzaamheid geen ‘programma’ meer is maar ondergebracht is in een MVO-afdeling. Duurzaamheid is in de zorgsector, vanwege de impact van deze sector, een steeds belangrijker thema. Er worden dan ook steeds meer duurzaamheidsmanagers aangesteld bij de organisaties in deze sector. Jan Peter is de eerste genomineerde uit de zorgsector in de geschiedenis van de verkiezing. Hij is bescheiden maar echt wel een aanjager, wat gezien en erkend wordt binnen de zorgsector. Zo is hij bestuurder bij Milieu Platform Zorgsector en mede-initiatiefnemer van co -workingspaces in de care.

Bij ’s Heeren Loo is hij begonnen met het verankeren van duurzaamheid in de beloftes, strategie, beleid en organisatie. Inmiddels vertaalt dit zich in praktische zaken zoals het testen en introduceren van wasbaar incontinentiemateriaal en de opzet van een ecostraat voor afvalscheiding met inzet van cliënten. Vrijwillig is ’s Heeren Loo bezig om de CSRD te implementeren en dat is vrij uniek, in ieder geval binnen de zorg. De CSRD wordt gezien als kans en middel om tot een volledig integrale duurzame

Quirine de Weerd (Head of CSR & Corporate Communications, Lidl Nederland)

Quirine is bijna 12 jaar werkzaam bij Lidl, ruim 5 jaar als ‘Head Of Corporate Communications and CSR’. Ze maakt met de activiteiten bij Lidl duurzaamheid bereikbaar en bereikt daarmee de massa. Lidl is vaak koploper op het gebied van duurzaamheid in de sector met veel nieuwe initiatieven. Enkele wapenfeiten van Quirine zijn het stellen van een doel voor de eiwittransitie en (recentelijk) een  duurzaam keteninitiatief rondom brood. Ook is ze heel actief op het gebied van afval (zero waste): 95% van het restafval wordt weer inmiddels hergebruikt.

Met veel energie en overtuigingskracht zet Quirine zich in om ervoor te zorgen dat duurzaamheid in de breedste zin standaard een belangrijke factor is in de besluitvorming binnen Lidl. Ook is ze naar buiten het boegbeeld van Lidl op het gebied van duurzaamheid.